Kako presaditi sobne rastline
4 Jan, 2023
Avtor prispevka: Jera

Zdrave korenine pomenijo zdravo rastlino. To pa dosežemo z pravilno izbiro mešanice zemlje, zalivanjem in presajanjem. Ker sobne rastline za razliko od zunanjih rastejo v manjših loncih so malo bolj občutljive na izbiro zemlje in imajo potrebo po občasnem presajanju. Zemlja za sobne rastline mora biti vedno zračna, sestavljena iz različno velikih delcev perlita, lubja in šote. Dodatki kot so oglje, vulkanska glina, gnojilo, pesek, vermiculit pa še dodatno izboljšujejo njene lastnosti in strukturo. Pomembno je, da zemljo občasno zamenjamo, da izboljšamo zdravje rastline.

Sobne rastline je potrebno presaditi ko:

  1. korenine že kukajo iz luknjic sadilnega lončka in rastlino konstantno zalivamo – več kot enkrat na teden
  2. ko je zemlja vidno iztrošena in ne izgleda več zdravo
  3. če opazimo škodljivce na rastlini
  4. v primeru gnitja korenin

Najbolje je, da se presajanja lotiš spomladi, ko se narava prebuja in razvija nova rast, Rastlino presadi samo, če je to res potrebno, saj presajanje za rastlino predstavlja stres. S tem ko raste zelenje rastejo tudi korenine. Če korenine kukajo iz luknjic lončka in rastlino konstantno zalivamo je to jasen znak, da potrebuje večji lonček. V tem primeru jo presadimo v lonček z nič več kot 10 – 20°% večjim premerom. S tem ji zagotovimo zdravo okolje in priložnost za novo rast.

Če imamo rastlino posajeno v isti zemlji že nekaj let, je ta zagotovo iztrošena, brez hranil in polna ostankov v vodi po zalivanju. Priporočamo, da rastlini zamenjate zemljo enkrat na leto do enkrat na 2 leti. Če je rastlina zares velika, v loncu s premerom več kot 30 cm, si lahko privoščite malo daljši razmik med presajanji.

V primeru težav, kot je pojav škodljivcev ali gnitja korenin je po tretmaju potrebno rastlino presaditi v svež substrat.

Kako presadimo rastline (enostaven način)

1. korak: rastlino s celotnim koreninskim sistemom odstrani iz sadilnega lonca

Če korenine niso že zrastle iz lonca to ne bi smelo biti pretežko, pomagamo si lahko z stiskanjem sten lončka, da se zemlja malo razrahlja. V primerih, ko je v loncu le še malo zemlje in ogromno korenin, bo mogoče potrebno plastičen lonec razrezati. Korenine

2. korak: gmoto zemlje in korenin razrahljajte

Če je zemlja zdrava in v njen ni škodljivcev, je ni potrebno ogromno odstraniti. Po navadi odstranimo približno 20-50 % stare zemlje. Pomagamo si s stresanjem, prsti ali palčkami, v primerih, ko je zemlja okužena pa tudi z vodnim curkom, ki odplakne večjo količino zemlje. Korenine nežno razrahljamo.

3. korak: priprava sadilnega lončka in zemlje

Če recikliramo že uporabljen lonček, je pametno, da tega pred ponovno uporabo očistimo. Dno lončka prekrijemo z zemljo. Debelina sloja je odvisna od velikosti lonca, lahko jo ocenimo na 10 – 20% višine sadilnega lonca. Rastlino položimo v sredin lonca in strani zapolnimo z zemljo. Zemlje ne tlačimo, saj lahko poškodujemo korenine in jo po nepotrebnem zbijemo. Pri razporejanju zemlje si lahko pomagaš s tapkanjem lonca po straneh. Zemlja naj prekrije korenine.

4. korak: zalij rastlino

Rastlino enakomerno zalij in dodaj zemljo po potrebi.

Pogosta vprašanja o presajanju

Ali lahko rastline presajamo pozimi?

Če to res ni nujno, predlagamo, da počakaš na presajanje spomladi, ko se rastlina prebuja in lažje prenaša stres pri presajanju. Če imaš občutek, da rastlina res potrebuje novo zemljo jo lahko presadiš, pri tem samo pazi, da je izpostaviš mrazu ali preveč razburiš korenine.

Je potrebno rastline presaditi takoj po nakupu

Rastline so v trgovinah po navadi že malo utesnjene. Kljub temu rastline ne presajajte vsaj 14 dni po prihodu v novo okolje. Naj se rastlina najprej navadi na nove pogoje in spočije od stresnega transporta.

V kakšen lonček naj presadim rastlino?

lonček mora vedno imeti luknjice za odtekanje vode, drugače pride do gnitja korenin in rastlina preneha rasti. Na voljo so porozni glineni lončki, ki so dobra izbira predvsem za rastline, ki ne marajo mokre zemlje (kaktusi, sukulente, hoye, nekateri aroidi,..), saj vlečejo odvečno vodo. Poleg navadnih plastičnih sadilnih loncev pa obstajajo tudi prozorni za lažje opazovanje zdravja korenin.

Pripravi svoje rastline na pomlad – na rast! 🌷

Pripravi svoje rastline na pomlad – na rast! 🌷

Naj te pomlad ne prehiti, tu najdeš nekaj uporabnih nasvetov za nego rastlin spomladi! Dnevi se daljšajo, kar pomeni, da rastline dobivajo vedno več svetlobe in z njo vstopajo v rastno obdobje. Presajanje rastlin Spomladi rastline občutijo najmanj stresa pri...

Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?

Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?

Kako poskrbeti za rastline, da bodo po vaši vrnitvi v primernem stanju je odvisno od tega za koliko časa boste odsotni in katere vrste in velikosti rastlin boste pustili doma. Vedno obstaja možnost, da nekoga prosite, da za vas skrbi in zaliva rastline, vedar ni...

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vsa najbolj pogosta vprašanja, ki jih prejmemo se nanašajo na zalivanje sobnih rastlin. V tem prispevku vam odgovorimo na vsa najbolj ključna vprašanja od tega kako pogosto moramo zalivati, s kakšno vodo in koliko vode potrebuje rastlina. Sobne rastline zalijemo, ko...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

No fields found, please go to settings & save/reset fields