Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?
20 Jun, 2022
Avtor prispevka: Jera

Kako poskrbeti za rastline, da bodo po vaši vrnitvi v primernem stanju je odvisno od tega za koliko časa boste odsotni in katere vrste in velikosti rastlin boste pustili doma. Vedno obstaja možnost, da nekoga prosite, da za vas skrbi in zaliva rastline, vedar ni nujno, da bo tvoj varuh rastlin uspešen pri svojem delu. Predstavljam vam nekaj enostavnih in cenovno dostopnih možnosti, da bodo počitnice bolj brezskrbne in rastline zdrave.

Na katere sobne rastline je potrebno bolj paziti?

Pri večjih zbirkah rastlin je potrebno narediti prioritete glede nege, da smo lahko učinoviti in hitri. Nekatere rastline namreč ne bojo sploh potrebovale zalivanja in spet druge redkejše vrste morda potrebujejo več pozornosti ali so vam bolj dragocene. Ustvari prioritete glede na:

  1. Velikost rastlin

Manjše rastline oz. rastline v manjših lončkih se izsušijo veliko hitreje in so zato najbolj bolj dovzetne do poškodb med vašo odsotnostjo. Najprej poskrbite za njih in glede na čas vaše odsotnosti in vrsto rastline uporabite primerno metodo za ohranjanje vlažnosti zemlje. Večje rastline bodo preživele veliko dlje. Če sumite, da je rastlina že v premajhnem lončku predlagam, da jo presadite v večjega, ki bo zadržal več vode.

2. Vrsto rastlin

Praproti, Marante in podobne potrebujejo veliko bolj pogosto zalivanje kot npr. kaktusi, ki jih lahko pustimo pri miru tudi en mesec ali celo več. Ne belite si glave z kaktusi in raje najprej poskrbite za bolj žejne rastline.

1. Pomagaj tistemu, ki skrbi za tvoje rastline z merilcem vlažnosti zemlje

Če se odločite, da boste nego zelenja prepustili nekomu drugemu, mu omogočite, da to opravlja pravilno in z gotovostjo. Predvidevam, da imate nekaj sobnih rastlin in zato razumete koliko časa in izkušenj je potrebnih, da nepoznavalec rastlin dobi občutek za nego. Kdaj pozabimo, da pridobljeno znanje o rastlinah ni samoumevno tudi ostalim, ki pa sicer želijo pomagati. Da bo tvoj pomočnik ob tvoji odsotnosti samozavestno in pravilno zalival vaše rastline, vam predlagam uporabo merilcev vlažnosti zemlje, ki z indikatorji prikažejo vlažnost zemlje in kdaj je rastlino potrebno zalit. Eden izmed najbolj oblikovno dovršenih indikatorjev je Sustee merilec vlažnosti zemlje, ki je dostopen tudi na Only Plants spletni trgovini.

Več o Sustee merilcu.

Deli prispevek:

Tvojemu skrbniku lahko deljiš tudi naš kontak info@onlyplants.si ali instagram profil @onlyplants.si, kjer nas lahko povpraša po negi rastlin in potencialnih težavah, brez, da bi miril vaš zaslužen oddih.

2. Upočasnjena rast rastlin pomeni manjšo porabo vode

Ste opazili, da pozimi, ko je hladneje in manj svetlobe v prostoru tudi rastline potrebujejo manj vode? Zaradi bolj temnih in kratkih dni rastline pridelajo manj hrane in zato potrebujejo manj vode. Predlagam, da rastline za čas odsotnosti prestavite v bolj temen prostor ali zatemnite okna. Če povišate še zračno vlažnost z kopičenjem rastlin in znižate temperaturo zraka za nekaj stopinj, potem vas res ne bi smelo skrbeti, da bodo rastline uničene. Če boste odsotni za en teden ali manj, je ta metoda dovolj učinkovita in cenovno najbolj dostopna, saj vas razen malo časa ne stane prav nič.

3. Prepreči prekomerno izhlapevanje vode

Po površini zemlje dodajte lubje, glinopor, manjše prodnike ali kakšno podobno zastirko z nevtralnim ali blago kislim pH. Zastirka preprečuje prekomerno hlapenje vode iz površine zemlje. Veliko razliko sem opazila tudi pri rastlinah, ki so posajene v terra cotta lončke ali plastične sadilne lončke. Ne glazirana keramika je porozna in zato iz zemlje srka ogromno vode. Glineni lončki so odlična izbira za tiste rastline, ki potrebujejo bolj zračno zemljo in so dovzetne za gnitje korenin kot so Hoye. Če so rastline posajene v keramičnem terra cotta lončku lahko preprečite hlapenje vode tako, da cel lonček ovijete s folijo ali s plastično vrečko.

4. Naredi enostaven namakalni sistem

Za rastline, ki so višje na lestvici prioritet, bodisi zaradi vrste ali velikosti lahko sami sestavite svoj sistem avtomatičnega zalivanja z predmeti, ki jih imate doma. Obstaja nekaj enostavnih načinov:

1. Kapilarno zalivanje rastlin od spodaj

Potrebujemo nekaj centimetrov dolgo bombažno vrvico ali trakec stare bombažne majce, ki ga ustavimo v zemljo skozi luknjice v sadilnem lončku. Rastlino položimo v malo večji okrasni lonček z distančnikom (jaz uporabim kar neuporabljen sadilni lonček). v okrasni lonec do lončka z rastlino dolijemo vodo in vanjo pomočimo drugi del bombažne vrvice. Rastlina bo tako srkala vodo iz zemlje in zemlja bo vpijala vodo iz posode preko bombažne vrvice. Ker bo vrvica vpila toliko vode, kot jo rastlina posrka, ne rabimo skrbeti, da bo rastlina preveč zalita.

2. Zalivanje rastlin s pomočjo gravitacije

Ta metoda je odlična za zalivanje več rastlin naenkrat. Bombažno vrvico ali trakec bombažne majce položimo z enim koncem na površino zemlje v kateri je posajena rastlina in drugi konec vstavimo v posodo, ki je nekoliko dvignljena od rastline. Ena posoda lahko dostavlja vodo več rastlinam, odvisno od njene velikosti. Ker voda potuje po vrvici bolj ali manj zaradi gravitacije, so lahko rastline prekomerno zalite, zato posode ne postavite previsoko.

3. Zalivanje s preluknjano plastenko

Plastenko enakomerno po površini preluknjamo s šivanko in jo posadimo v zemljo, tako za zamašek seže iz zemlje. Plastenko napolnimo z vodo, ki bo počasi prehaja preko luknjic v zemljo in jo ohranjala vlažno. To je predvsem odlična metoda za večje rastline, ki imajo dovolj prostora v zemlji še za plastenko. Pri manjših rastlinah, lahko plastenko položite na površino zemlje.

Pripravi svoje rastline na pomlad – na rast! 🌷

Pripravi svoje rastline na pomlad – na rast! 🌷

Naj te pomlad ne prehiti, tu najdeš nekaj uporabnih nasvetov za nego rastlin spomladi! Dnevi se daljšajo, kar pomeni, da rastline dobivajo vedno več svetlobe in z njo vstopajo v rastno obdobje. Presajanje rastlin Spomladi rastline občutijo najmanj stresa pri...

Kako presaditi sobne rastline

Kako presaditi sobne rastline

Zdrave korenine pomenijo zdravo rastlino. To pa dosežemo z pravilno izbiro mešanice zemlje, zalivanjem in presajanjem. Ker sobne rastline za razliko od zunanjih rastejo v manjših loncih so malo bolj občutljive na izbiro zemlje in imajo potrebo po občasnem presajanju....

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

No fields found, please go to settings & save/reset fields