Škodljivci: Resarji (Thrips)
27 Jun, 2022
Avtor prispevka: Jera

Resarji (agl. Thrips) so eni izmed najbolj nadležnih škodljivcev, ki se lahko pojavijo na sobnih rastlinah. Že samo med pisanjem o njih mi je malo slabo. V obdobju mojega rastlinskega hobija smo se kar nekajkrat srečali, zato bi vam rada predstavila moje najbolj uspešne in naravne bojne taktike proti škodljivcem.

Kako prepoznati resarje?

Resarji so zelo majhni (1 -2 mm) in zato težko opazni z prostim očesom. Če ste zelo pozorni boste na listih opazili premikajoča se bitja, ki izgledajo, kot zelo majhen ozek riž. Odrasli resarji so črne ali rjave barve ter se hitro premikajo če jih brcnemo z nohtom. Če opaziš resarje na rastlini, preveri še njene sosede, saj se resarji hitro širijo z letanjem, na daljše razdalje pa jih lahko prenesemo tudi sami nenamerno ali poletijo z vetrom.

Na tem žalostnem Philodendronu lahko opazite male premikajoče se resarje in poškodbo, ki jo povzročijo.

Poškodbe na listih

Najbolj očiten in včasih prepozen znak škodljivcev so poškodbe na listih in upočasnena rast rastlin. Močno prizadeti listi se tudi stanjšajo in ukrivijo. Ličinke resarjev srkajo sokove iz listov in poškodujejo povrhnjico listov, zelo nevarni za rastline so tudi zaradi prenašanja virusov in bolezni. Na listih boste opazili srebrne ali bele pike, kjer so resarji izsrkali vsebino, Opaziti je možno tudi črne pike – iztrebke.

Kako odstraniti škodljivce resarje

Lahko bi prijeli insekticid, vednar s tem dodatno poškodujete rastlino, ki je že tako v stresu, pobijete tudi koristne žuželke v okolici in lahko ogrozite svoje zdravje. Predlagam, da najprej poskusite s kombinacijo sledečimi metodami:

  1. Mehansko odstranjevanje: ko prepoznam škodljivce na rastlini najprej rastlino ločim od ostalih in najprej mehansko odstranim škodljivce z vlažno krpo ali še raje s curkom vode pod tušem. Prešenečeni boste kako učinkoviti in hitri boste že z prvim tretmajem. Če je curek dovolj močen, lahko odplaknete žuželke in vseh delov rastline, tudi tistih, ki so malo težje dosegljivi s krpo. Od kar rastline redno tuširam se z škodljivci veliko manj srečujem.

2. Obrezovanje najbolj prizadetih rastlinskih delov: Ko je poškodba že tako močna je potrebno že napol odmrle liste odstraniti, saj so le še dodatna površina na kateri se lahko škodljivci razmnožujejo. Močno poškodovani listi ne bodo pripomogli k rehabilitaciji rastline.

3. Moja mešanica za zadušitev: 1 žlico naravnega tekočega mila raztopim v 1 L mlačne vode. Z mešanico preškropim celotno rastlino in površino zemlje, kjer se lahko skrivajo škodljivci. Če nimate pršilke lahko uporabite tudi mehki čopič s katerim lahko nanesete mešanico na rastlino. Resarje odlično zaduši tudi Neem tonik, ki ga uporabite po navodilih proizvajalca. Tretmaje je potrebno vztrajno in redno ponavljati na nekaj dni. Predlagam, da to storite zvečer, ko ni več močne svetlobe, ki lahko v kombinaciji z raznimi mešanicami poškoduje liste. Tekočine na listih ne brišemo stran, ampak pustimo, da se ta posuši.

4. Naravni predatorji: naravni predatorji kot so pajki, pikapolonice, plenilski resarji, hrošči in parazitoidi lahko opravijo delo namesto vas. Občasno so na voljo tudi v naši spletni trgovini.

Preventivni ukrepi

Preventiva je vedno boljša kot kurativa in to je še kako res pri škodljivcih. Če boste sledili preventivnim ukrepom boste zagotovo imeli veliko manj težav s škodljivci.

  1. Redno pregledujte rastline
  2. Brišite ali tuširajte rastline
  3. Gnojila uporabljajte zmerno in raje večkrat v manjših odmerkih.
  4. Rastlino škodpite z mešanico Neem tonika in vode
  5. Uporabljajte modre ali rumene lepljive lističe, da boste hitreje in lažje opazili pojav škodljivcev.
  6. Ohranjajte distanco med rastlinami.
  7. Pusti kakšenga pajka več.
Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?

Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?

Kako poskrbeti za rastline, da bodo po vaši vrnitvi v primernem stanju je odvisno od tega za koliko časa boste odsotni in katere vrste in velikosti rastlin boste pustili doma. Vedno obstaja možnost, da nekoga prosite, da za vas skrbi in zaliva rastline, vedar ni...

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vsa najbolj pogosta vprašanja, ki jih prejmemo se nanašajo na zalivanje sobnih rastlin. V tem prispevku vam odgovorimo na vsa najbolj ključna vprašanja od tega kako pogosto moramo zalivati, s kakšno vodo in koliko vode potrebuje rastlina. Sobne rastline zalijemo, ko...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

No fields found, please go to settings & save/reset fields