Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)
31 Mar, 2023
Avtor prispevka: Jera

Camellia Sinensis je zimzelene rastlina, ki je gojena za pridelavo ene izmed najbolj popularnih pjač na svetu – čaja. Gojijo ga na Kitajskem že od 6. stoletja dalje, kasneje pa se njegova popularnost razširila tudi drugje po subtropskem in tropskem pasu. Za pridelavo čaja se obira mlade vršičke čajevca, ki vsebujejo mnoge učinkovine za dobro počutje. Zaradi vsebnosti teina je popularno poživilo, dobro vpliva tudi na prebavila in naj bi pomagal pri hujšanju. Je tudi cvetoča rastlina z dišečimi belimi cvetovi.

Svoj čajevec lahko vzgojiš tudi sam v svoji dnevni sobi. Če želiš izvedeti več o negi Camellie Sinensis in pridelavi svojega pravega čaja beri naprej.

Nega Camellije Sinensis ali čajevca

Svetloba

Čajevec ni preveč zahtevna rastlina za oskrbo v naših notranjih prostorih. Potrebuje senčno lego v svetlem prostoru ali do 3 ure direktne sončne svetlobe. Mi opažamo, da se najbolje počuti blizu vzhodnega ali zahodnega okna, ko so temperature višje od 10 °C pa ga lahko hranimo tudi zunaj v senčni legi.

Zemlja in zalivanje

Potrebuje rahlo kislo zemljo s pH med 5 in 6 kar bo zagotovila mešanica zemlje iz šote z malo perlita in peska za zračnost. Zemljo je potrebno ohranjati relativno vlažno, a ne premočeno. Rastlina ne sme stati v vodi, zato raje zalivamo pogosto (1x do 2x na teden) in po malo. Pri zalivanju pazi na pogoje, kot je temperatura zraka in količina svetlobe. Poleti je potrebno rastlino bolj pogosto zalivati, kot v zimskem času. V rastnem obdobju ji dodamo še malo naravnega uravnovešenega gnojila. za zdravo in hitro rast.

Več o zalivanju sobnih rastlin si preberi v tem čalnku.

Presajanje

Ko korenine že gledajo iz luknjic v sadilnem loncu lahko rastlino presadimo. Priporočljivo je, da se posamezne rastline v loncu loči in vsako posadi v svoj lonec z zemljo, saj tako zagotovimo najbolj bujno rast in s tem več čaja. Čajevca ne smemo presaditi v pre velik lonec, saj s tem tvegamo gnitje korenin. Poskrbi tudi za dobro drenažo.

Obrezovanje

Z obrezovanjem lahko spodbudiš razvoj novih stranskih vej in oblikuješ rastlino v grmičasto obliko. Vršičke rastline shrani in uporabi za čaj.

Kako pripraviti svoj čaj iz vršičkov čajevca

Iz čajevca lahko pripraviš različne vrste čaja: zeleni, beli, črni, oolong, fermentirani in rumeni. V tem pispevku ti bomo predstaviili postopek izdelave zelenega čaja.

  1. Obreži vršičke : odrežemo največ 3 zgornje vršičke. Najbolje je, da to storimo zjutraj, ko se v listih nahaja največ arome. Uporabi čiste in ostre škarje.

2. Obrane liste pusti za nekaj minut na podlagi, da ovenijo.

  1. Liste popraži za približno 5 minut na ponvi ali jih popari na pari za 30 do 60 sekund.
  2. Ohlajene liste močno stisni iz posvalkaj med dlanmi, da se formirajo krogljice.
  3. liste posuši v pečici segreti na 80 – 100 °C ali posuši na prostem.
  4. Čaj lahko skraniš v zaprti posidi od 6 do 12 mesecev

Čin-čin!

Vse o Monsteri Deliciosi

Vse o Monsteri Deliciosi

Monstera Deliciosa je klasična sobna rastlina, doma iz osrednje tropske Amerike, kjer raste v tropskem gozdi in v deževnem gorovju. Zraste lahko do 20 metrov visok z listi v premeru do 100 cm, v naših domovi pa do 3 m višine. Preberi vse o negi Monstere velikanke in...

Hoya ali voščenka

Hoya ali voščenka

Obstajata dva močna pola rastlinoljubcev. Tisti, ki naravnost obožujejo Hoye in drug pol, ki se jih izogiba, ampak bo kmalu prešel v skupino oboževalcev. Po naših izkušnjah so ene izmed najbolj popularnih vrst zaradi zelo enostavne nege in ne toksičnosti, prav tako pa...

Toksičnost nekaterih sobnih rastlin

Toksičnost nekaterih sobnih rastlin

Sprva moram razjasniti, da nisem veterinarka in nimam strokovne izobrazbe na področju toksičnosti rastlin. Sem samo intuziast, ki veliko prebere in se pogosto srečuje z vprašanji na to temo. Ker je tema delikatna in imajo lahko informacije v tem članku vpliv na vaše...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

Košarica

Vaša košarica je prazna.

Skupaj
€0.00
Vnovči
0