Glive/Plesni – uporabne ali škodljive prebivalke rastlinskega sveta?
12 Maj, 2023
Avtor prispevka: Jera

V svetu rastlinskih ljubiteljev imajo plesni oz. glive zelo slab sloves. Vendar niso vse glive slabe. Že od nekdaj so nam pomagale izdelovati kruh, sir, pivo in vino. Zelo dobro so nam pa poznane tudi tiste, ki pri ljudeh povzročajo nevšečnosti kot so okužbe las, kože in nohtov. 

Kakšne gobe ali čudne tvorbe se lahko pojavijo tudi v lončku zemlje s tvojo sobno rastlino. Breberi več o teh pojavih, ali so škodljivi in kako se jim izogniti oz. kako rastlinam z njimi pomagati.

Kako prepoznam okužbo pri rastlinah?

Nekateri znaki bolezni so vidni s prostim očeson, drugi pa ne. Prvi vidni znaki gnilobe so predvsem:

-vonj, 

-pojav puhaste plasti na zemlji, 

-mehki in zavihani listi,

-porumenelost ali porjavelost listov (pogosto v krožni obliki),

-mozaični vzorec na listih,

-zavrta rast rastline,

-odpadanje listov,

-rjavenje in šibkost stebla 

Kako lahko preprečimo nastanek okužbe? 

  1. pravilno zalivanje rastlin

Rastline zalivamo zmerno. To ne pomeni, da zmanjšamo količino dodane vode, vendar zmanjšamo pogostost zalivanja in na ta način preprečimo prezalivanje. Priporočamo, da se rastline zalivajo na začetku dneva. Če niste prepričani ali je rastlino potrebno zaliti, vam priporočamo uporabo merilca vlage Sustee.

2. izbira zemlje je zelo pomembna

Ne smemo pozabiti na kvaliteto zemlje. Zemlja mora biti dobro odcedna oz. zračna. S tem preprečimo prekomerno zadrževanje vode, ki vodi v gnitje korenin. V trgovini smo vam na voljo za svetovanje o zemlji, lahko pa tudi kupite že pripravljene mešanice za sobne rastline, aroide, kalateje in sukulente.

3. pravilna izbira lonca

Z zemljo pa je povezana tudi velikost sadilnega lonca. Če je sadilni lonec prevelik za velikost koreninskega sistema določene rastline, potem se bo voda dlje časa zadrževala v zemlji, ne glede na njeno kvaliteto, in rastlino ponovno izpostavljamo možnosti okužbe oz. gnitja korenin. 

Tudi okrasni lonci imajo vpliv. Lonci morajo biti vsaj 1 do 2 cm večji kot so sadilni lonci. Ta razlika v velikosti omogoča zračenje in zmerno sušenje zemlje.

4. Vlažnost zraka

Pomembna je tudi relativna vlažnost zraka. Veliko rastlinoholikov prekomerno škropi rastline po listih in pogosto se zgodi, da listi ostanejo vlažni. Takšni pogoji pa so idealni za razvoj plesni. Če želite povečati relativno vlažnost zraka, močno priporočamo uporabo vlažilca. Na ta način ostanejo listi suhi in zdravi, zrak pa navlažen. Škropljenje listov ustvari vlažen zrak samo za približno 15 min, kar pa ni dovolj za rastline, ki potrebujejo višjo zračno vlažnost. 

Tudi kroženje zraka preprečuje nastanek plesni. Z ustreznim zračenjem preprečimo poselitev plesni, saj z njim preprečimo pritrditev na površino lista. S povečanjem razdalje med posameznimi rastlinami lahko ustvarimo kroženje zraka in manjšo vlažnost. 

Prav tako moramo rastlini zagotoviti zadostno količino svetlobe, ki čez dan zagotovi, da se površina listov posuši. 

5. odstrani odmrlo rastlinsko tkivo

Ključnega pomena je tudi odstranjevanje odmrlih listov z površine zemlje. Odmrli deli rastline predstavljajo hranila za plesni. Če jih odstranimo, obstaja manjša verjetnost, da se plesni razbohotijo. 

Kaj lahko storimo, kadar se pojavi okužba? 

Plesen se lahko pojavi v različnih oblikah. Lahko jo opazimo kot beli puh, ki raste na zemlji, v obliki belega praha na listih ali črnih pik z rumenim obročem na zgornji strani listov. Tako kot smo že omenili, nekatere plesni so koristne (tiste ki sodelujejo z rastlino) oz. neškodljive (tiste, ki razgrajujejo odmrlo tkivo). Obstajajo pa tudi tiste, ki rastlini škodijo. V slednjem primeru lahko poskusimo omejiti njeno rast z nekaterimi naravnimi pripravki ali metodami. 

Če se ne bojite žuželk, potem lahko uporabite skakače (angl. springtails), ki se prehranjujejo s plesnijo. Posledično p bodo s svojimi iztrebki zagotovili gnojilo za rastlino. Obstajajo pa tudi manj žive metode. Cimet vsebuje cimetne kisline, ki imajo protimikrobne lastnosti. Nekateri se poslužujejo s cimetom kot naravnim protiglivičnim sredstvom. 

Glive so organizmi, ki imajo mnogo mehaniznom, da se prilagodijo na dano okolje. Z gnojenjem jih zagotavljamo ogromno hranil. Kljub temu pa lahko naredimo našo zemljo negostoljubno za plesni. Načeloma plesni uspevajo v rahlo kisli zemlji, le redke pa bazični. Na podlagi tega so se pojavili recepti za domače naravne pripravke iz vode in sode bikarbone ali kisa. 

Tudi vodikov peroksid se je izkazal za zelo koristnega. V primeru, da imamo problem z gnitjem korenin, uporabimo mešanico vode in vodikovega peroksida (3%) v razmerju 1:1. Takšno mešanico uporabljamo samo za zalivanje, saj lahko ožge liste. Za pršenje uporabljamo šibkejšo raztopino, in sicer razmerju 1:4, pri čemer imamo samo rn del vodikovega peroksida. Vodikov peroksid lahko uporabimo za zdravljenje tako glivičnih kot bakterijskih okužb. Šibkejšo raztopino lahko uporabimo za zmanjševanje populacije mrtvaških mušic, tako da s pršenjem napojimo zgornji sloj zemlje. Pri uporabi vodikovega peroksida prosimo, da ste previdni in da uporabljate rokavice. 

Kadar pa je okužba obsežna in je naravne metode ne uspejo odstraniti, posežemo po fungicidih. Pri slednjih je zelo pomembno, da jih uporabljamo dokler okužbe nismo popolnoma odstranili. To lahko pomeni, da fungicid uporabljamo še nekaj tednov po tem, ko okužba ni vidna prostemu očesu. Se sprašujete zakaj? Prvi razlog je, da so glive zelo majhne in ne vemo ali smo odstranili popolnoma vse. Drugi razlog pa je zato, ker glive lahko postanejo odporne na fungicide tako kot bakterije na antibiotike. Če glive postanejo odporne na fungicid, to pomeni, da ta fungicid nikoli več ne bo zmogel odstraniti te okužbe. 

Najboljša obramba proti glivam so glive same. Tako kot pri prebavnih okužbah uporabimo probiotike oz. “dobre” bakterije, pri glivičnih okužbah na rastlinah uporabimo “dobre” glive oz. mikorizne glive. Produkt Mikoriza podjetna Organics nutrients vsebuje 20 različnih gliv, ki sodelujejo z rastlinami, jim zagotavljajo vodo in minerale. Rastline v zameno glivam ponudijo hrano oz. sladkorje. Prednost Mikorize je ta, da vsebuje veliko različnih gliv, saj vsaki rastlini je všeč drugačna gliva, in na ta na način lahko zagotovimo koristno razmerje večim vrstam rastlin.

Škodljivci: Resarji (Thrips)

Škodljivci: Resarji (Thrips)

Resarji (agl. Thrips) so eni izmed najbolj nadležnih škodljivcev, ki se lahko pojavijo na sobnih rastlinah. Že samo med pisanjem o njih mi je malo slabo. V obdobju mojega rastlinskega hobija smo se kar nekajkrat srečali, zato bi vam rada predstavila moje najbolj...

Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?

Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?

Kako poskrbeti za rastline, da bodo po vaši vrnitvi v primernem stanju je odvisno od tega za koliko časa boste odsotni in katere vrste in velikosti rastlin boste pustili doma. Vedno obstaja možnost, da nekoga prosite, da za vas skrbi in zaliva rastline, vedar ni...

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vsa najbolj pogosta vprašanja, ki jih prejmemo se nanašajo na zalivanje sobnih rastlin. V tem prispevku vam odgovorimo na vsa najbolj ključna vprašanja od tega kako pogosto moramo zalivati, s kakšno vodo in koliko vode potrebuje rastlina. Sobne rastline zalijemo, ko...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

No fields found, please go to settings & save/reset fields