Toksičnost nekaterih sobnih rastlin
26 Jul, 2022
Avtor prispevka: Jera

Sprva moram razjasniti, da nisem veterinarka in nimam strokovne izobrazbe na področju toksičnosti rastlin. Sem samo intuziast, ki veliko prebere in se pogosto srečuje z vprašanji na to temo. Ker je tema delikatna in imajo lahko informacije v tem članku vpliv na vaše odločitve, vas prosim, da se pred nakupom rastlin o njihovi toksičnosti posvetujete z veterinarjem.

Sobne rastline odlično popestrijo interier, čistijo zrak in za nekatere predstavljajo najpomembnejši hobi. Pomembno je, da poznamo tudi negativne vplive, ki jih imajo lahko sobne rastline, saj so nekatere toksične za otroke in domače živali. Na spošno velja, da manjšo, kot ima telo maso, manj toksinov je potrebno, da pride do zastrupitve, zato je znanje o toksičnosti rastlin posebej pomembno za družine z majhnimi otroki in hišnimi ljubljenčki.

Načeloma rastline ne spuščajo toksine v ozračje in sama bližina rastlin ne bo škodovala vašemu zdravju. Toksične rastline nam škodujejo, če jih zaužijemo, nekatere imajo tudi toksičen sok, ki lahko iritira kožo ob stiku. Če pridete v stik s toksično rastino najverjetneje zaradi tega ne boste umrli. Večina povzroči le draženje in smrt le v ektremnih primerih, ko so zaužite večje količine rastline. Pazite na nekatere zunanje rastline, kot je npr. Tisa, ki je zelo strupena in lahko povzroči smrt. Vredno je omeniti, da niso vedno vsi deli rastline toksični ali enako toksični. Na jablani zrastejo okusna in zdrava jabolka, med tem, ko so listi z vsebnostjo cianida zelo toksični.

Zakaj so rastline toksične?

Rastline imajo v naravnem okolju polno predatorjev in so precej na ranljivem položaju, saj ne morejo pobegniti. Skozi evolucijo so razvile svoje obrambne mehanizme s katerimi se branijo pred plenilci. Nekatere so razvile fizično obrambo, kot je trnje in druge so razvile strupene snovi, ki odvračajo plenilce, da bi rastlino pojedli ali poškodovali.

Toksične sobne rastline

Philodendron

Philodendroni so eni izmed najbolj popularnih sobnih rastlin zaradi zanimivega videza, in enostavne oskrbe vendar žal spadajo na seznam toksičnih rastlin. Philodendroni vsebujejo veliko kalcijevih oksalatov, ki imajo ob zaužitju lahko blag učinek na človeka. Nekateri so občutljivi tudi na dotik z rastlinskim sokom, ki lahko draži površino kože. Če domači ljubljenčki zaužijejo Philodendron se lahko pojavijo simptomi, kot je otećen jezik, bruhanje, bolečine v trebuhu, oteženo požiranje in dihanje.

Dieffenbachia

Ali ste vedeli da je drugo ime za Dieffenvachio tudi Dumb Cane? Ob zaužitju te toksične rastline je namreč govor močno otežen zaradi boleče in otekle ustne votline. Tako kot Philodendroni tudi te rastline vsebujejo ogromno kalcijevih oksalatov, ki pa redko ubijejo žival ali človeka.

Epipremnum

Vsi epipremnumi vsebujejo kalcijeve oksalate s katerimi se lahko zastrupimo. Ker so to viseče rastline so lahko še bolj privlažne igrivim ljubljenčkom, zato jih postavite na nedosegljivo mesto.

epipremnum marble planet nakup cena
Philodendron Marble planet

Syngonium

Syngoniumi so zares božanske rastline in zato marsikdo pozabi na nihovo toksičnost. Tudi ti vsebujejo kristale kalcijevih oksalatov, ki imajo negativen učinek na ljudi in živali. Pazite na odmrle liste, ki odpadejo in so zato bolj dosegljivi hišnim ljubljenčkom in radovednim otrokom.

.

Alocasia

Alocasije so ene izmed najbolj popularnih sobnih rastlin zaradi velikih in unikatnih listov. Pazite, da jih vaši hišni ljubljenčki in otroci ne zaužijejo saj vsebujejo oksalno kislino in asparagin. Največjo osebnost škodljivih snovi imajo listi in stebla rastline. Ob zaužitju se lahko pojavi driska, bruhanje, slabost, otekanje grla, ust in pekoče oči.

Če sumite, da je vaš ljubljenček zaužil toksično rastlino takoj pokličite veterinarja.

Fikus

Bela tekočina, ki priteče iz Fikusa, ko ga porežemo ali ranimo vsebuje encime, ki so toksične za živali in ljudi. Že ob stiku s kožo lahko povzročijo draženje, zato priporočamo uporabo rokavic, ko boste obrezovali vaše Fikuse. Ob zaužitju katerega koli dela fikusa lahko vaš ljubljenček bruha, se abnormalno slini, je vznemirjen, se drgne z gobčkom po tleh in predmetih, ima boleč gobček.

Ne toksične sobne rastline

Če te skrbi, da bojo zgoraj naštete rastline preveč privavile tvoje mačke, raje investiraj v ne toksične rastline. Hišnega ljubljenčka ali otroka namreč ne moreš tako enostavno zamenjati kot rastline, zato naj imajo prednost. Na naši spletni trgovini Onlyplants.si lahko poiščeš ne toksične rastline z filtrom pri iskalniku.

-Maranta

Marante so ne toksične in vizualno zelo privlačne viseče rastline, ki se odlično počutijo tudi v temnejših prostorih.

-Hoya

Hoya ali voščenka je zelo trdoživa rastlina. Potrebuje bolj redko zalivanje in veliko svetlobe. Ob idealnih pogojih te bo osrečila z noro dišečimi zvezdastimi cvetki. Obstaja ogromno zanimivih vrst različnih oblik in barv.

-Calathea

S sorodnico Maranto imata zelo podobno nego, vendar čisto drugačno rast. Calatheje so pokončne rastline, ki odlično izgledajo na podstavku ali na predalnik. Krasijo jih bogate barve in odštekani vzorci.

-Peperomia

Peperomie so zelo popularne rastline zaradi enostavne nege in zanimivo oblikovanih listov. So ne toksične in zato uredu družba hišnim ljubljenčkom.

-Bostonska praprot

Ena izmed klasičnih sobnih rastlin, ki so jo imele tudi naše babice. Čeprav spada pod praproti je precej nezahtevna in zraste do ogromnih dimenzij. Je ne toksična in zagotovo obvezna oblika ozelenitve v vašem prostoru!

sobna praprot
Bostonska praprot

-Rhipsalis

Rhipsalis je ne toksična vrsta visečih kaktusov. Ti so malo drugačne oblike, kot tipični kaktus. Ta Rhipsalis ramulosa Red Coral se na direktni svetlobi obarva živo roza, od tu mu tudi ime.

rhipsalis red coral
Rhipsalis ramulosa Red Coral

Še nekaj drugih ne toksičnih vrst:

-Areca,

-Ceropegia,

-Bananovci,

-Božični kaktus,

-Pachira

-Pilea,

-Opuntia,

-Rhapis,

-Bromelija,

-Fittonia,

-Haworthia,

-Afriška vijolica,

-Orhideje,

-Chamaedorea,

– Zračne rastline.

Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)

Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)

Camellia Sinensis je zimzelene rastlina, ki je gojena za pridelavo ene izmed najbolj popularnih pjač na svetu - čaja. Gojijo ga na Kitajskem že od 6. stoletja dalje, kasneje pa se njegova popularnost razširila tudi drugje po subtropskem in tropskem pasu. Za pridelavo...

Hoya ali voščenka

Hoya ali voščenka

Obstajata dva močna pola rastlinoljubcev. Tisti, ki naravnost obožujejo Hoye in drug pol, ki se jih izogiba, ampak bo kmalu prešel v skupino oboževalcev. Po naših izkušnjah so ene izmed najbolj popularnih vrst zaradi zelo enostavne nege in ne toksičnosti, prav tako pa...

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vsa najbolj pogosta vprašanja, ki jih prejmemo se nanašajo na zalivanje sobnih rastlin. V tem prispevku vam odgovorimo na vsa najbolj ključna vprašanja od tega kako pogosto moramo zalivati, s kakšno vodo in koliko vode potrebuje rastlina. Sobne rastline zalijemo, ko...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

No fields found, please go to settings & save/reset fields