Fikus Elastica
23 Jun, 2022
Avtor prispevka: Jera

Botanično ime: Ficus elastica

Izvor: Indija, Nepal, Kitajska, Mjanmar, Malezija,…

Višina: približno 3 m.

Svetloba: veliko indirektne, zmerno direktne svetlobe.

Zalivanje: srednje pogosto (7-14 dni).

Toksičnost: Da.

Fikus Elastica ali Fikus gumovec spada med najbolj popularne sobne rastline. Ponekod iz bele tekočine, ki jo izloča izdelujejo gumo, od tu ime ‘elastica’. Mlade rastline so stebraste rasti, z rezanjem pa lahko vspodbudimo razvejano rast, ki je ena izmed najbolj željenih oblik v oblikovanju interierjev. Prepoznamo ga po ovalnih gladkih listih in obarvanosti. Izmed njih je nabolj popularen Ficus elastica robusta z zeleno barvo listov, ali Ficus Tineke z krem variegacijo in Belize z malo več rdečega pododtenka.

Ficus elastica belize
Ficus elastica tineke
Ficus elastica Robusta

Ficus Elastica je enostavna sobna rastlina

Deloma so Fikusi popularni tudi zaradi relativno enostavne oskrbe. Če pri vas uspeva sorodni lirastolistni fikus, Strelitzia, Bananovci ali Monstera Deliciosa, bi morali biti kos tudi elastiki. Po mojih izkušnjah velja, da večji kot je Fikus bolj je odpustljiv.

Svetloba

Fikusi obožujejo svetlobo, ki je pogoj za zdravo in hitro rastočo rastlino. Optimalna je bližina velikega okna (na južno, vzhodno ali zahodno stran) brez direktne opoldanske svetlobe. Če nimamo druge možnosti, zadostuje tudi bližina okna obrnjenega na severno stran, dokler je okno veliko in če nas ne moti bolj počasna rast. Direktna močna svetloba lahko poškoduje rastline, zato se ji raje izognite.

Ne glede na to kako močna je svetloba, svoj Fikus redno obračajte, saj ima navado, da se steguje proti svetlobi in začne rasti asimetrično.

Zalivanje in zemlja za Fikus elastica

Fikusi ne marajo stati v vodi, zato ga moramo obvezno posaditi v zračno zemljo, ki ne zadržuje preveč vode. Naša mešanica je sestavljena na osnovi kokosove šote, z nekaj perlita in malo lubja, ki pripomore k zračnosti zemlje in postopnem izločanju hranil.

Veliko bolje je, da se rastlina med zalivanji nekoliko izsuši (vsaj 1/4 zgornje plasti zemlje) in jo nato močno zalijemo, kot vsakodnevno zalivanje po malo. Vedno po zalivanju odlijemo odvečno vodo, ki se je nabrala v okrasnem loncu, saj lahko pride do gnitja korenin in propada rastline. Fikus dobro komunicira z nami o svojih potrebah in nam bo o primanjkovanju vode sporočil s povešenimi listi. Pogostost zalivanja je sicer zelo odvisna od mnogih dejavnikov v okolju. V povprečnih pogojih elastike zalijemo približno na 7 do 14 dni.

Preberi več: Vse o zalivanju sobnih rastlin

Najbolj primerna zemlja za Fikuse: Mešanica zemlje za sobne rastline

Gnojenje

V naravi rastline prejmejo hranila iz iztrebkov živali in razgrajevanja ostalega organskega materiala. Notranji Fikus pa potrebuje gnojilo z zadostno vsebnostjo nitrogena, fosforja, kalija in ostale mikro gnojila kot je baker. Da sodbudimo zdravo in hitro rast, je potrebno redno gnojenje v času rasti. Če pa smo rastlino ravno presadili v novo zemljo, načeloma prvi mesec gnojenje ni potrebno, saj je v zemlji še zadostna količina hranil.

Naravno univerzalno gnojilo za vse rastline: Big Plant (Organics Nutrients)

Prisegam na naravna gnojila s katerimi težje predoziramo v primerjavi s sintetičnimi gnojili, ki dolgoročno lahko poškodujejo rastlino.

Presajanje Fikusa

Kvalitetna in zdrava zemlja je ključna za zdravo rastočo rastlino, zato je priporočljivo, da Fikus vsako leto presadimo v novo zemljo in po potrebi v malo večji lonček. Vedno ga posadite v sadilni lonček z dranažnimi luknjicami skozi katere lahko odteka voda. Nič ni hujšega, kot zaprt lonec z premočeno zemljo. Zaradi zalivanja in gnojenja se lahko v zemlji nabirajo škodljive snovi, ki dolgoročno ogrozijo zdravje rastline, predvsem, če uporabljamo klorirano vodo in sintetična gnojila. Ko rastlino presajate, zamenjajte približno polovico zemlje. Po vsakem presajanju rastlino dobro zalijem z vodo in Mykorizo, ki spodbuja rast korenin.

Za zdrave in močne korenine: Mykoriza (Oragnics Nutrients)

Najbolj primerna zemlja za Fikuse: Mešanica zemlje za sobne rastline

Temperatura in vlažnost zraka

Ficus elastica obožuje tropske pogoje z visoko zračno vlažnostjo in zmerno toplimi temperaturami. Na srečo imamo v večini notranjih prostorov tropske temperature med 18 in 30 °C. Malo več težav vam lahko povzroča suh prostor, kjer je vlažnost zraka pod 40 %, predvsem, če imate v prostoru klimo, ki močno izsuši zrak.

Obstaja več načinov kako zvišamo zračno vlažnost:

  1. uporaba vlažilca zraka,
  2. v bližino fikusa postavimo vaze ali posode z vodo,
  3. škropenje rastline,
  4. in naš najljubši način, kopičenje rastlin.

Obrezovanje

Z obrezovanjem spodbudimo razvoj novih stranskih vej, odrezano pa lahko ukoreninimo in vzgojimo nove rastline! Obrezovanje je ključno tudi za zdravje rastlin. Potrebno je redno odstranjevanje odmrlih listov in vej, saj privabljajo škodljivce in bolezni.

Vedno uporabimo ostre in dezificirane škarje, da ne pride do infekcije rane. Pri Fikusih pa je porebno še posebej paziti na belo tekočino, ki priteče ob rezu. Ta izloček lahko draži kožo in je toksičen ob zaužitju, zato nosite rokavice in rano na rastlini ovijte s papirnato brisačo ali robčkom, ki bo preprečil, da tekočina kaplja. Če želite narediti potaknjence odrezite vrh rastline z vsaj 2 do 3 listi. Potaknjence hranite v kozarčku z vodo dokler se ne razvije koreninski sistem. Redno menjajte vodo, da ne pride do gnitja in propada rastlinskega materiala. Na korenine lahko čakate tudi 1 mesec, zato izdelava potaknjencev zahteva ogromno potrpljenja. Če želite proces pospešiti uporabite Mykorizo ali Big start pospeševalec rasti korenin.

Pogoste težave in rešitve

Povešeni listi: Najbolj pogost vzrok za povešene liste na elastiki je pomanjkanje vode. Če je zemlja suha, raslino zalijte. Če rastlina ni žejna obstaja velika verjetnost, da so se listi povesili zaradi stresa, ki ga povzročijo spremembe v okolju. Če ste rastlino v kratkem preselili, jo presadili, stoji na prepihu ali bližini toplotnega vira je naverjetneje to vzrok za žalostne liste. Zagotovite optimalne pogoje, ki so našteti zgoraj v opisu in Fikus se bo kmalu postavil nazaj na noge.

Listi odpadajo: ni razloga za preplah, če je odpadel le en ali dva stara lista, saj rastlina pogosto odvrže spodnje liste, da energijo preusmeri v razvoj novih. Če rastlini odpade veliko listja, najprej preverite stanje zemlje. Ali je zemlja suha? Zalijte rastlino! Če je zemlja premočena, preverite stanje korenin. Če so korenine poškodovane, ne morejo skrati vode iz zemlje in zato se rezultati prepogostega zalivanja in ne rednega zalivanja odražajo na enak način. Po potrebi izboljšajte zračnost zemlje z dodatkom perlita, preverite drenažne luknje in odstranite poškodovane in gnile korenine. Če je možno, rastlino prestavite na bolj svetlo mesto. Preverite tudi ali je rastlina okužena s škodljivci.

Za zračno zemljo: Lubje in perlit.

Rumeni listi: Če sumite, da ste rastlino mogoče prevečkrat zalili, da se zemlja med zalivanji ne izsuši ali se voda nabira v loncu ima rastlina najverjetneje gnile korenine, predvsem, če so na rumenih listih še rjave pike. V bolj blagih primerih ni potrebno presajati rastline in je dovolj že to, če rastlino pustimo, da se delno posuši. V primeru, da vedno več listov postane rumenih in nato odpadejo, odstranite poškodovane korenine in rastlino presadite v svežo in bolj zdračno zemljo. Zemlje v kateri so bile gnile korenine ne uporabljajte ponovno, saj lahko vsebuje bakterije, ki bodo poškodovale zdrave korenine. Da se korenine hitro opomorejo uporabite hormon za rast korenin ali Mykorizo, ki je (kot ste verjetno že opazili) eden izmed mojih najljubših pripomočkov za zdravje korenin. Če je možno, rastlino premaknite na bolj svetlo mesto, kjer bo hitreje vpijala vodo.

Škodljivci: Ficus elastica lahko podleže različnim vrstam škodljivcem. Najbolj pogosto jo napadejo pršica, thripsi, volnata uš, kapar in podobni. Niso vsi škodljivci že takoj vidni, lahko pa opazite pajčevine na spodnji strani listov, lepljivo snov na listih in lokalne diskoloracije listov. Inskete najprej odstranimo mehansko z vlažno krpo ali pod curkom vode in nato uporabimo insekticid. Neem tonik je odlična preventiva za škodljivce in insekticid za blage okužbe.

Fikus elastika res ni zatevna dokler ji namenimo dovolj svetlobe in vodo, ko jo potrebuje. Zagotovo pa pripomorejo tudi kvalitetni pripomočki, kot so kvaliteten substrat in gnojila.

Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)

Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)

Camellia Sinensis je zimzelene rastlina, ki je gojena za pridelavo ene izmed najbolj popularnih pjač na svetu - čaja. Gojijo ga na Kitajskem že od 6. stoletja dalje, kasneje pa se njegova popularnost razširila tudi drugje po subtropskem in tropskem pasu. Za pridelavo...

Vse o Monsteri Deliciosi

Vse o Monsteri Deliciosi

Monstera Deliciosa je klasična sobna rastlina, doma iz osrednje tropske Amerike, kjer raste v tropskem gozdi in v deževnem gorovju. Zraste lahko do 20 metrov visok z listi v premeru do 100 cm, v naših domovi pa do 3 m višine. Preberi vse o negi Monstere velikanke in...

Hoya ali voščenka

Hoya ali voščenka

Obstajata dva močna pola rastlinoljubcev. Tisti, ki naravnost obožujejo Hoye in drug pol, ki se jih izogiba, ampak bo kmalu prešel v skupino oboževalcev. Po naših izkušnjah so ene izmed najbolj popularnih vrst zaradi zelo enostavne nege in ne toksičnosti, prav tako pa...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

No fields found, please go to settings & save/reset fields