Hoya ali voščenka
9 Dec, 2022
Avtor prispevka: Jera

Obstajata dva močna pola rastlinoljubcev. Tisti, ki naravnost obožujejo Hoye in drug pol, ki se jih izogiba, ampak bo kmalu prešel v skupino oboževalcev. Po naših izkušnjah so ene izmed najbolj popularnih vrst zaradi zelo enostavne nege in ne toksičnosti, prav tako pa obstaja ogromno različnih vrst (čez 500) med katerimi lahko izbirate. Skoraj zagotovo je navadno voščenko imela tudi tvoja babica. Je sicer med počasi rastočimi rastlinami in je viseča rastlina, ki jo lahko pripravimo do tega, da pleza.

Izvor imena

Zakaj “voščenka”? Voščenka se imenuje zaradi voščenega izgleda njenih mesnatih in gladkih listov. Kot da čudovito obarvani listi različnih tekstur ne bi bili dovolj, ima tudi mesnate zvezdaste cvetove z močnim cvetličnim parfumom, ki lahko delno zamenjano dišečo svečo ;P.

Nega Hoye ali voščenke

Ko razmišljamo o negi določene rastline, se vedno najprej vprašamo v kakšnih pogojih živi prostovoljno v naravi. Čeprav je mesnatega videza, je daleč stran od kaktusov in sukulent, Hoya namreč raste v tropskih gozdovih južne Azije, Avstralije in Nove Gvineje. S svojimi dolgimi stebli se oprime drevesa in visi iz vej.

V primerjavi z ostalimi tropskimi rastlinami, je Hoya zelo enostavna za vzdrževanje. Najbolj pomembno je, da je ne zalijemo preveč in da dobi dovolj svetlobe.

Koliko svetlobe potrebuje Hoya?

Hoye obožujejo svetlobo! rada se sonči na kakšni okenski polici ali v visečem lončku blizu okna. Idealno je, da prejme kakšno uro ali dve direktnih sončnih žarkov na južnem ali vzhodnem oknu. Nekatere vrste Hoye se obarvajo na direktni svetlobi in spremenijo barvo na bolj rdeče, rožnate ali skoraj črne odtenke. Med temi je nam najljubša Hoya Sunrise.

Če nimate direktne svetlobe, nič hudega, preživi tudi senčno lego v svetlem prostoru.

Najboljši substrat za Hoye

Hoye potrebujejo zračen substrat poln delcev različnih velikosti. Po navadi je v substratu šota, perlit in lubje ter nekateri ostali dodatki. Izbira kvalitetnega substrata pripomore k hitri rasti rastlin in njihovem zdravju. Nikoli ne smemo uporabiti vrne zemlje ali izključno samo komposta, saj tak substrat zadrži preveč vode in korenine zaduši. Tudi korenine potrebujejo kisik, da ne zgnijejo. Hoye ni potrebno pogosto presajati, saj je raje v premajhnem lončku, kot prevelikemu. Vedno pa preverite, da ima lonček v katerem je Hoya posajena tudi luknjice za odtekanje vode!

Če izbirate substrat na naši spletni trgovini, priporočamo:

Kako pogosto je potrebno zalit Hoye?

Načeloma velja pravilo, da bolje premalo zaliti voščenko, kot preveč. Je ena izmed tistih rastlin, ki so najbolj nagnjene k gnitju korenin, ki nastane zaradi zadrževanju vode. Najbolje je, da Hoyo zalijete, ko se zemlja skoraj ali popolnoma izsuši. V poletnem času je to približno tedensko ali enkrat na dva tedna, pozimi pa še enkrat manj. Če imate res težko kanglico pa si lahko pomagate z glinenimi lončki, ki zaradi poroznosti pomagajo, da se zemlja hitreje posuši. Vedno po zalivanju odlijte odvečno vodo iz krožnička ali okrasnega lonca. Uredu je navadna voda iz pipe.

hoya tricolor
Hoya Tricolor

Še dodaten nasvet: bolj kot ima rastlina mesnate liste, boljše prenaša sušna obdobja.

Več o zalivanju sobnih rastlin si preberite tu.

Kako pogosto gnojimo Hoye?

Voščena je počasi rastoča rastlina, zato ne potrebuje pogostega gnojenja. Uredu je, če jo pognojimo enkrat na mesec v času rasti z gnojilom bogatim z dušikom za rast zelenja. Za spodbujanje cvetov uporabimo gnojilo s fosforjem. Če uporabljate sintetična gnojila, uporabite samo 1/4 priporočenega odmerka proizvajalca.

Zanimive posebnosti rastline Hoye

-Nekatere vrste se obarvajo rdeče, roza ali skoraj črno, če so izpostavljene direktnim sončnim žarkom.

-So viseče rastline, ki se lahko povzpenjajo po opori.

-Preden rastlina razvije liste, bo pognala zelo dolgo vejo! Nikoli ne odrežite te dolge gole veje, saj bo kmalu pognala nov set listov.

-Ker te rastline po navadi oprašujejo nočne vešče, je njihov vonj bolj izrazit ponoči. Z vonjem rastlina privablja opraševalce.

-Nekatere Hoye imajo srebne lise, kot npr. Scindapsusi. Ta učinek srebne barve dajo majhni zračni mehurčki, ki so ujeti v rastlinskem tkivu in odbijajo svetlobo. Večini takih Hoy je dodano ime “Splash”.

-Hoye so odlične prečiščevalke zraka.

-Hoye so ne toksične in zato prijazna družba hišnim ljubljenčkom.

-Odvisno od vrste so cvetovi bele, rožnate, rdeče ali temne skoraj črne barve. Vedno so zvezdaste oblike in rastejo v šopu z 10 do 30 cvetov .

-Hoye lahko razmnožujemo s potaknjenci.

Hoya splash
Hoya Splash

Kako spodbuditi cvetenje?

Hoye večinoma cvetijo v pomladnem in poletnem času, nekatere izjeme pa tudi jeseni in pozimi. Obstajata dva načina kako spodbudimo cvetenje, nobena od teh metod pa žal ne bo uspela, če rastlina ni v odraslem obdobju (stara vsaj 3 leta). Prav tako ne smemo presajati rastline v večji lonec, saj bo prej cvetela v premajhnem loncu.

  1. Način kako spodbudimo cvetenje Hoye

Rastlina bo zagotovo cvetela, če ji namenimo popolne pogoje. To pomeni, da prejme dovolj svetlobe, zalivanje, ko se zemlja izsuši in jo hranimo s primernimi gnojili ter je ne presajamo v prevelik lonec!

2. Način

Drugi način je malo bolj zlovešč, saj spodbudimo cvetenje tako, da rastlino spravimo v stres. Če se rastlina počuti, da je njeno življenje ogroženo, bo pognala cvetove, da si priskrbi potomstvo. Na to metodo se dobro odzivajo predvsem tiste Hoye z bolj debelimi listi, ker bolje prenašajo težke razmere. Hoyi zagotovite dovolj svetlobe, ampak je ne zalivajte vsaj 1 mesec v pomladnem času. Še preden bo rastlina utrpela poškodbe suše, se bi morali pojaviti cvetovi!

Za bujno cvetenje pomaga dodatek PK Juice, ki ga dodamo ob zalivanju.

Pogoste težave in škodljivci

  1. Rumeni listi so lahko posledica premokre zemlje in celo gnitja korenin. Presadite rastlino v nov zračen substrat in odstranite mehke, gnile korenine. Pri zalivanju uporabite manj vode.
  2. Čeprav Hoye niso preveč občutljive na škodljivce, se lahko pojavi vatasta uš, ki jo lahko odstranite z vatasto palčko namočeno v alkohol. Preventivno škropite rastlino z neem tonikom.
  3. Suhe veje lahko nastanejo zaradi fizične poškodbe (veja se zlomi in posuši, ker ne dobi vode in hranil) ali pa zaradi premalo zalivanja.
  4. Zgubani listi so najpogosteje posledica premalo vode. rastlino zmerno zalijte.
Hoya carnosa tricolor
Hoya Carnosa Tricolor
Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)

Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)

Camellia Sinensis je zimzelene rastlina, ki je gojena za pridelavo ene izmed najbolj popularnih pjač na svetu - čaja. Gojijo ga na Kitajskem že od 6. stoletja dalje, kasneje pa se njegova popularnost razširila tudi drugje po subtropskem in tropskem pasu. Za pridelavo...

Vse o Monsteri Deliciosi

Vse o Monsteri Deliciosi

Monstera Deliciosa je klasična sobna rastlina, doma iz osrednje tropske Amerike, kjer raste v tropskem gozdi in v deževnem gorovju. Zraste lahko do 20 metrov visok z listi v premeru do 100 cm, v naših domovi pa do 3 m višine. Preberi vse o negi Monstere velikanke in...

Toksičnost nekaterih sobnih rastlin

Toksičnost nekaterih sobnih rastlin

Sprva moram razjasniti, da nisem veterinarka in nimam strokovne izobrazbe na področju toksičnosti rastlin. Sem samo intuziast, ki veliko prebere in se pogosto srečuje z vprašanji na to temo. Ker je tema delikatna in imajo lahko informacije v tem članku vpliv na vaše...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

No fields found, please go to settings & save/reset fields