Vse o Monsteri Deliciosi
9 Dec, 2022
Avtor prispevka: Jera
monstera deliciosa

Monstera Deliciosa je klasična sobna rastlina, doma iz osrednje tropske Amerike, kjer raste v tropskem gozdi in v deževnem gorovju. Zraste lahko do 20 metrov visok z listi v premeru do 100 cm, v naših domovi pa do 3 m višine. Preberi vse o negi Monstere velikanke in nekaj zanimivih dejstev o tej rastlini, ki bodo pomagale doseči zavidanja vredno tropsko oazo.

Nega Monstere Deliciose

Nega Monstere je veliko bolj enostavna kot se zdi, saj je precej odpustljiva na napake pri zalivanju in pri svetlobnih pogojih. Kljub temu je tu nekaj podrobnih nasvetov, ki ti lahko pomagajo doseči še bolj zdravo in ogromno rastlino.

Koliko vode potrebuje Monstera?

Monstera Deliciosa potrebuje zmerno količino vode. Po navadi jo zalijemo, ko je zemlja skoraj popolnoma izsušena. Pogostost zalivanja je odvisna od več spreminjajočih se dejavnikov, zato zalivanje po urniku ni primerno. V zimskem času moramo paziti, da rastlino zalivamo še enkrat manj kot poleti, saj so temperature v prostoru nižje, rastlina prejme manj svetlobe, raste počasneje in zato ne porabi toliko vode. Če rastlino zalivamo prepogosto ali ne odlijemo odvečne vode iz okrasnega lončka lahko pride do gnitja korenin. Z zalivanjem je tesno povezana sestava zemlje.

Preberi: Vse o zalivanju sobnih rastlin

Uporabni pripomočki: Sustee merilec vlažnosti zemlje

Primerna mešanica zemlje za monstero in presajanje

Zemlja potrebuje zelo zračno zemljo s perlitom in lubjem. Če je zemlja sestavljena iz delcev različnih velikosti, bo zemlja bolj zračna in korenine bolj zdrave. Izogibajmo se vrtne zemlje, zemlje za sejance, komposta in ostalih bogatih substratov, saj te ne pripomorejo k zdravi rasti in povečajo verjetnost za gnitje korenin, kar je smrtno za rastlino. Rastlino lahko gojite tudi samo v vodi ali ponu. Kako rešiti Monstero z gnilimi koreninami si preberite spodaj.

Primerna zemlja za Monstere: Mešanica zemlje za aroide

Sestavi svojo mešanico po meri: Set šote, perlita in lubja

zemlja za sobne rastline aroide
Zr

Dokler uporabljate kvalitetna naravna gnojila, rastline ne bo potrebno pogosto presajati. Če ne pride do težav, kot so škodljivci ali gnitje korenin vam monstere ne bo potrebno presajati več kot na 2 leti ali dokler korenine ne pokukajo iz lukenj sadilnega lončka. VEDNO posadite rastline v sadilni lonček z luknjami!

Koliko svetlobe potrebuje?

Svetloba je ključna za fotosintezo in posledično rast ter zdravje rastline. Monstera obožuje svetlobo, tudi do nekaj ur direktne sončne svetlobe. Preživi temnejše kotičke brez sonca, vendar tam raste veliko počasneje in razvije manj fenestracij (to so značilne luknje in zareze v listih). Če boste rastlino čez poletje postavili ven, jo raje postavite v senco in ne izpostavljajte direktnim sončnim žarkom, saj jo lahko ožgejo. Da listi prejmejo dovolj svetlobe, je priporočljivo brisanje prahu s površine listov z vlažno krpo.

Gnojenje Monstere

Monstero gnojimo pogosto v času rasti. Gnojilo pripomore k zdravju rastline in hitri rasti ter odpornosti na bolezni in škodljivce. Jaz gnojim monstero ob vsakem zalivanju vendar v zelo razredčeni količini. Če uporabljate naravna gnojila kot npr. gnojila Organics Nutrients, ne rabite skrbeti, da bi predozirali in tako poškodovali korenine. Malo bolj bodite pazljivi pri sintetičnih gnojilih (bodisi tekoča gnojila, gnojila v palčkah, granuli,…)! Te vedno uporabim v polovični dozi, kot je predpisana v navodilih proizvajalca gnojila.

Temperatura in zračna vlaga

Monstere so tropske rastline, kar pomeni da obožujejo temperature med 15 in 29 °C. V poletnem času jih zato lahko postavimo tudi ven v senčno lego na balkon ali teraso. Pomembna je tudi zračna vlažnost. Ta mora biti nad 30% in idealno med 40 in 60 %. Zračno vlago lahko zvišate z kopičenjem rastlin na enem mestu, vlažilcem zraka ali pa postavite vaze z vodo v bližino rastline.

Opora za Monstero

Monstere se v naravi s svojimi zračnimi koreninami oprimejo drevesa, da lahko dosežejo več svetlobe in razvijejo še večje liste. Za ta namen pri sobnihr astlinah uporabimo oporo iz kokosove šote ali šotnega mahu na katerega privežemo rastlino. Tako lahko tudi kontroliramo njeno širino.

Image by pvproductions on Freepik

Zanimivosti Monstere Delisiose

Užitno sadje Monstere Deliciose.

Ali veš, da Monstera Deliciosa rodi sadje, ki je jedilno? Od tu ji tudi ime Deliciosa. Naj bi imelo okus po ananasu in banani, izgleda pa podobno zeleni koruzi. V interierju je malo verjetno, da bo cvetela in razvila sadeže, razen, če že odrasla rastlina raste v rastlinjaku z optimalnimi pogoji. Edini del Monstere Deliciose je njen zrel sadež, zelenje je strupeno!

Luknje v listih imajo več funkcij.

Monstere so v naravi podvržene različnim vremenskim vplivom. Če ne bi odrasli veliki listi imeli lukenj in zarez, bi jih sunki vetra v neurju lahko raztrgali. Veter tako potuje skozi luknje in na listih ustvari manj poškodb, Ker je rastlina vzpenjavka in se vertikalno hitro vzpenja po dre

vesnem deblu lahko zgornji mladi listi zasenčijo spodnje liste. Mladi listi so do spodnje rasti uvidevni in razvijejo več lukenj skozi katere lahko potujejo sončni žarki tudi do stare rasti. Če bi želeli spodbuditi razvoj lukenj in fenestracij lahko to hitreje dosežete z povečanjem količine svetlobe, ki jo rastlina prejme.

Ko se list razvije, ne bo več zrastel

Listi imajo različne stadije razvoja. Prične se z svetlo zeleno cigaro, ki se počasi razpira v odprt list in s časoma potemni in zraste za kakšen centimeter. Fenestracija na listih je razvidna in dokončna že pri mladem listu v razvoju, zato ne pričakovati, da se bo kakšen star list dodatno naluknjal

Iz zračnih korenin izdelujejo pohištvo

V osrednji in juži Ameriki iz zračnih korenin izdelujejo pohištvo in košare podobnega izgleda, kot iz ratana.

Pogoste težave z Monsterami in rešitve

Najstarejši listi so porumeneli: Rumeni listi pri dnu rastline so največkrat posledica sušnega obdobja ali temnega prostora. Če rastlina ne prejme dovolj hranil kot sta svetloba in voda za rast, bo odvrgla najstarejše liste, da lahko preskrbi nove.

Monstera ima povečene liste, črne pike in mokro zemljo, ki se ne izsuši: To je posledica prekomernega zalivanja ali napačne izbire mešanice zemlje. Rastlino dajte ven iz lonca, odstranite gnile korenine, posadite v svež zračen substrat in postavite na bolj svetlo mesto.

Listi so sumljivo tanki in prozorni: Rastlina ne prejme dovolj svetlobe in hranil.

Mladi listi imajo rjave pike in rjave robove: Velika verjetnost je, da so rastlino napadli škodljivci. Najbolj pogosto jo naselijo thripsi ali resarji. Preberi: Tripsi ali resarji

Ukrivljeni/ zavihani listi: najverjetneje je rastlina utrpela sušno obdobje, ali pa je zračna vlaga prenizka. Zvišaj zračno vlago z vlažilcem, grupiranjem rastlin ali z postavitju lončkov z vodo v bližini rastline.

Listi nimajo lukenj in zarez: Monstera najverjetneje še ni dosegla odrasle velikosti, dobi premalo svetlobe, nima opore ali je druga vrste (Monstera deliciosa Borsigiana), ki razvije manjše liste z manj fenesracijami.

Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)

Kako vzgojimo svoj pravi čaj (Camellia sinensis)

Camellia Sinensis je zimzelene rastlina, ki je gojena za pridelavo ene izmed najbolj popularnih pjač na svetu - čaja. Gojijo ga na Kitajskem že od 6. stoletja dalje, kasneje pa se njegova popularnost razširila tudi drugje po subtropskem in tropskem pasu. Za pridelavo...

Hoya ali voščenka

Hoya ali voščenka

Obstajata dva močna pola rastlinoljubcev. Tisti, ki naravnost obožujejo Hoye in drug pol, ki se jih izogiba, ampak bo kmalu prešel v skupino oboževalcev. Po naših izkušnjah so ene izmed najbolj popularnih vrst zaradi zelo enostavne nege in ne toksičnosti, prav tako pa...

Fikus Elastica

Fikus Elastica

Botanično ime: Ficus elastica Izvor: Indija, Nepal, Kitajska, Mjanmar, Malezija,... Višina: približno 3 m. Svetloba: veliko indirektne, zmerno direktne svetlobe. Zalivanje: srednje pogosto (7-14 dni). Toksičnost: Da. Fikus Elastica ali Fikus gumovec spada med najbolj...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

Košarica

Vaša košarica je prazna.

Skupaj
€0.00
Vnovči
0