Kako izbrati najprimernejšo sobno rastlino za vaš prostor?
16 Maj, 2022
Avtor prispevka: Jera
Kako izbrati najprimernejšo sobno rastlino za vaš prostor?

Jera

16 Maj, 2022

Rastline v prostor prinesejo svežino, izboljšujejo počutje in kvaliteto zraka. Vendar katero naj izberem? Na voljo je ogromno različnih vrst rastlin, različnih velikosti, barv in tipov rasti, najbolj pomembno pa je, da izberemo rastlino, ki bo uspevala v pogojih, ki jih lahko namenimo. Če želite doseči dolgoročno estetski tropski interier, je potrebno izbrati prave rastline za svoj prostor. Vsem rastlinoholikom se je že zgodilo, da smo impulzivno nakupili rastlino glede na izgled, vendar, če nimamo primernih pogojev za rastlino postane hitro ne ravno najlepša. Da se temu izognemo, upoštevajte naslednje točke.

Primerni pogoji v prostoru za sobne rastline

Najprej pomislite na pogoje v prostoru. Ne razmišljajte samo o mestu, kjer bo rastlina izgledala najlepše, vendar tudi, kje bo uspevala, ohranjala lepoto in prinesla največ veselja. Sobne rastline, kot je Monstera Deliciosa, Strelitzije in Philodendroni, lahko zrastejo v velikanke, ki bodo čez nekaj let po nakupu zavzele veliko prostora. Prepričajte se, da imate dovolj prostora za izbrane rastline, da vam ne bo potrebno seči po škarjah. Na spletni trgovini si lahko preberete opise, kjer so navedene vse potrebne posebnosti rastline, ki so morda pomembne za pravo odločitev.

Svetloba – najbolj pomemben faktor za zdravje in rast rastlin

Vsi vemo, da rastline potrebujejo vsaj nekaj svetlobe za življenje, ki je pogojeno z procesom fotosinteze. Več, kot rastlina prejme svetlobe, hitreje bo rastla in bolj zdrava bo rast. Če so vaše rastline “razpotegnjene” in imajo počasna in majhno rast, najverjetneje prejmejo premalo svetlobe. Načeloma velja pravilo, da sobne rastline potrebujejo veliko indirektne svetlobe. To pomeni, da potrebujejo senčno lego v svetlem prostoru, brez močnega dopoldanskega sonca. Zgodnji jutranji ali pozni popoldanski sončni žarki rastlini ne škodujejo. Kaktusi in sukulente in večje rastline obožujejo več urno direktno sončno svetlobo, medtem, ko delikatni listki praproti in kalatej ne preživijo močne direktne svetlobe, saj so tudi v naravi del podrasti tropskega gozda pod zaščito večjih rastlin. Če je vaš prostor bolj na temni strani, si oglejte kategorijo rastlin za temnejše prostore ali v prostor dodajte lučke za rast rastlin. Nekatere rastline bolj tolerirajo temne prostore, kot druge, vendar z manj svetlobe rastejo počasneje. Sem spadajo klasični taščini jeziki, Zamioculcas, Aglaoneme, nekatere begonije, praproti, marante in kalateje. Izogibaj se rastlinam z belo variegacijo, saj ta s primanjkovanjem svetlobe zbledi.
Svetloba močno vpliva tudi na estetiko rastlin. Pomislite, od kje v prostoru pride največ svetlobe, saj se listi in veje vedno stegujejo proti viru svetlobe in lahko po določenem času izgledajo asimetrične. Temu se lahko izognemo z rednim obračanjem rastline. Rastline, kot so Raphidophora Tetrasperma (Monstera minima) ali nekatere viseče rastline, pa posavimo ob steno na nadsprotni strani vira svetlobe, kjer po mojih izkušnjah izgledajo najbolje.

Temperatura zraka in zračna vlažnost

Večina sobnih rastlin, kot so Monstere Philodendroni, Alocasije, prihajajo iz toplih in vlažnih tropskih krajev. Temperatura zraka je v večini prostorov primerna, malo več pozornosti pa potrebuje zračna vlažnost. Pri višji zračni vlažnosti se novi listki lažje odpirajo, pride do manj poškodb in rastline rastejo hitreje in večje. Nizko zračno vlažnost preživijo samo kaktusi in nekatere sukulente, praproti pa obožujejo vlažno kopalnico ali pogosto uporabljeno kuhinjo.

Hišni Ljubljenčki in toksičnost sobnih rastlin.

Če imate hišne ljubljenčke ali radovedne male otroke je potrebno ali izbrati ne toksične rastline ali pa nedosegljivo mesto na kakšni višji knjižnji polici ali macrame pletenini, na tleh pa hrani ne škodljive marante, kalateje, hoya, nekatere praproti in palme. Več o toksičnosti rastlin na našem blogu.
Za optimalno postavitev rastlin v prostor ti priporočam stojala za rastline ali module za zelene stene, kamor lahko spraviš ogromno rastlin, ki skupaj izgledajo res čudovito in zavzamejo malo prostora.

Daleč od oči, daleč od srca.

Najverjetneje boste bolj redno zalivali rastlino, ki se nahaja v kuhinji kot v nekem prostoru, ki ga obiščete le enkrat na teden ali še manj. Predlagam, da rastlino postavite na vidno mesto, kjer preživite večino časa, tako boste vi imeli največ od rastline in ona od vas.

Čas

Za nekatere nega rastlin predstavlja sprostitev in drugim je to popolnoma odveč. Razmislite o velikosti rastline, koliko časa želite posvetiti njeni negi in koliko časa ste pripravljeni vložiti v primeru, da gre kaj narobe. Nekatere so nezahtevne in hitro rastoče, ki so idealne za tiste, ki iščete predvsem hiter tropski efekt v prostoru. Oglejte si kategorijo rastlin velikank, ki so bolj odpustljive, kot manjše rastline. Obširna je tudi kategorija hitro rastočih rastlin, kjer boste našli Monstero Minimo, nekatere zelene Philodendrone, Syngoni me in bananovce. Zagotovo veliko ljubiteljev rastlin najbolj obžuje ravno negovanje, ki z vidnim napredkom v rasti rastlin prinese ogromno zadovoljstva. Če vas vsaj zaenkrat nega ne veseli ali ste še na začetniški stopnji, si oglejte kategorijo neuničljivih rastlin. Priporočamo ti tudi pripomočke, ki olajšajo delo z rastlinami, kot je merilec vlažnosti zemlje. Prav tako smo ti v Onlyplants vedno na voljo za svetovanje glede nege in odpravljanje težav.

Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za rastlino?

Na voljo imamo široko ponudbo cenovno dostopnejših rastlin in redkih rastlin, ki po navadi privabijo zbiratelje. Vsekakor pa ni treba odšteti ogromno denarja za kvalitetno rastlino, ki vam bo polepšala dan prostor in počutje za nadaljnih nekaj let. Ogledate si tudi lahko kategorijo baby rastline, kjer so predstavljene tudi redkejše vrste, ki so zaradi majhnosti veliko bolj dostopne.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

No fields found, please go to settings & save/reset fields