Pripravi svoje rastline na pomlad – na rast! 🌷
20 Feb, 2023
Avtor prispevka: Jera

Naj te pomlad ne prehiti, tu najdeš nekaj uporabnih nasvetov za nego rastlin spomladi!

Dnevi se daljšajo, kar pomeni, da rastline dobivajo vedno več svetlobe in z njo vstopajo v rastno obdobje.

Presajanje rastlin

Spomladi rastline občutijo najmanj stresa pri presajanju, zato priporočamo, da preveriš stanje rastlin in oceniš ali potrebujejo novo zemljo ali pa celo presajanje v večji lonček. Novo zemljo potrebujejo rastline, ki so v isti zemlji že več kot dve leti ali če je zemlja čudne barve, ne drži vlage, trda ali je fina kot prah. Večje rastline, ki so posajene v loncih večjih od približno 30 cm lahko počakajo dlje. Preverimo tudi korenine. Če te kukajo iz luknjic plastičnega lončka ali so močno obrasle notranjost lonca bodo vesele, če jih presadimo v malo večji lonec (za od 10 – 20 % večji lonec v premeru).

Ne smemo jih presaditi v prevelik lonec, saj ni nujno da bo rastlina imela dovolj kapacitete vsrkati vso vodo iz zemlje in zato lahko pride do gnitja korenin in bakterijskih okužb.

Na fotografiji je neprimerna zemlja. Čeprav so tvoje zunanje rastline vesele take zemlje, se bodo notranje rastline pritoževale

Kakšno zemljo naj uporabim?

Najbolj pomembno je, da ne uporabite čistega komposta ali zemlje za zunanje rastline, saj imajo popolnoma drugačne potrebe, kot notranje rastline. Če nisi prepičan/a katera zemlja je idelana za tvojo rastlino lahko vedno uporabiš Only Plants mešanico zemlje za sobne rastline, v kateri se dobro počuti večina rastlin. Za kaktuse in sukulente lahko uporabite še malo bolj zračno, peščeno zemljo, za Aroide, kot so Philodendroni, monstere, alocasije in ostale pa zemljo z različno velikimi delci lubja, perlita, vulkanske gline itd.

V tabeli spodaj je nekaj različnih vrst rastlin in njihova najljubša mešanica.

Ime rastlinePrimerna zemlja
MonsteraMešanica za aroide
String of heartsMešanica za sobne rastline/ mešanica za kaktuse in sukulente
PileaMešanica za sobne rastline/ mešanica za kaktuse in sukulente
HoyaMešanica za aroide
PhilodendronMešanica za aroide
PraprotiMešanica za praproti
Begonia Mešanica za sobne rastline
Dracaena Mešanica za sobne rastline
Afriška vijolicaMešanica za sobne rastline
Epipremnum/ pothosMešanica za sobne rastline
TradescantiaMešanica za sobne rastline
Ime rastlinePrimerna zemlja
CalatheaMešanica za marante in kalateje
AlocasiaMešanica za aroide
OrhidejaŠotni mah + lubje ali zemlja za aroide
Palma ArekaMešanica za sobne rastline
Monstera MinimaMešanica za sobne rastline
FicusMešanica za sobne rastline
Sanseveria/ tašin jezikMešanica za sobne rastline
MarantaMešanica za marante in kalateje
KaktusMešanica za kaktuse in sukulente
EcheveriaMešanica za kaktuse in sukulente
AnthuriumMešanica za aroide

Glede na tvoje navade pri zalivanju prilagodi mešanico z perlitom ali kokosovo šoto. Tisti, ki radi zalivate dodajte malo več perlita in tisti, ki kdaj na to pozabite dodajte več šote ali mešanice zemlje za kalateje in marante, ki vsebuje vermikulit- sredstvo za ohranjanje vlage.

Opora za rastline

Ko presajamo, je najboljši čas, da se odločimo ali bi rastlini dodali tudi oporo iz šotnega mahu ali kokosovih vlaken. Nekateri Philodendroni, Monstere, Syngoniumi, Raphidophora tetrasperma itd. se radi oprimejo opore in s časoma razvijejo še večje liste. Opore iz vlaken so super za tiste rastline, ki imajo zračne korenine. Za ostale viseče rastline, ki jih želiš ukrotiti pa lahko uporabiš nadavno leseno palčko, kovinsko ali plastično oporo.

kokosova opora za rastline
Opora iz kokosovih vlaken
opora za rastline
Opora iz bioplastike
Rastline na opori razvijejo večje liste.

Gnojenje

Ne pozabi tudi na gnojenje za zdravo rast in odpornost na škodljivce. Vedno priporočamo organska gnojila, če pa uporabljaš sintetična gnojila razpolovi koncentracijo, saj z njimi hitro predoziramo in poškodujemo korenine.

Za tiste, ki imate manjšo zbirko (do tri rastline srednje velikosti ali eno večjo) priporočamo Junglee feed naravno gnojilo v peletih. Všeč nam je zaradi enostavne uporabe; priporočeno količino potreseš po zemlji in zaliješ. Peleti se bodo počasi razgrajevali in tako z vsakim zalivanjem malo pognojili rastlino.

Za večje urbane botanike priporočamo univerzalno gnojilo Big plant od slovenskega proizvajalca Organics Nutrients. To je naravno gnojilo iz iztrebkov ličink mokarjev, ki so najljubša hrana za rastline.

Za prave rastlinoholike, ki obožujete vse vrste rastlin pa predlagamo kar starter kit kjer najdeš vse najbolj popularne izdelke Organics Nutrients.

Zalivanje

Pripravi se na bolj pogosto zalivanje! Več kot je svetlobe, več je novih listov in rastlina hitreje porabi vodo. Da ne bojo želje raje malo večkrat preveri vlažnost zemlje. Pri tem ti lahko pomaga Sustee merilec vlažnosti zemlje, za tiste bolj izkušene pa zadostuje test vlažnosti s prstom.

Nasvet za nas, ki smo kdaj leni: Zalivalko ali dekorativno vazo polno z vodo hrani v bližini svojih rastlin. Rastline bojo vesele malo višje zračne vlažnosti, škodljivi klor v vodi bo izhlapel in rastlino lahko zaliješ takoj ko opaziš, da potrebuje vodo. Opazila sem, da tako bolj redno zalivam rastline, saj si prihranim dodatno pot do pipe.

Kako presaditi sobne rastline

Kako presaditi sobne rastline

Zdrave korenine pomenijo zdravo rastlino. To pa dosežemo z pravilno izbiro mešanice zemlje, zalivanjem in presajanjem. Ker sobne rastline za razliko od zunanjih rastejo v manjših loncih so malo bolj občutljive na izbiro zemlje in imajo potrebo po občasnem presajanju....

Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?

Kaj s sobnimi rastlinami med dopustom?

Kako poskrbeti za rastline, da bodo po vaši vrnitvi v primernem stanju je odvisno od tega za koliko časa boste odsotni in katere vrste in velikosti rastlin boste pustili doma. Vedno obstaja možnost, da nekoga prosite, da za vas skrbi in zaliva rastline, vedar ni...

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vse o zalivanju sobnih rastlin

Vsa najbolj pogosta vprašanja, ki jih prejmemo se nanašajo na zalivanje sobnih rastlin. V tem prispevku vam odgovorimo na vsa najbolj ključna vprašanja od tega kako pogosto moramo zalivati, s kakšno vodo in koliko vode potrebuje rastlina. Sobne rastline zalijemo, ko...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Obvesti me o novi zalogi Ko bo artikel ponovno na voljo vas takoj obvestimo na vaš e-mail.

Košarica

Vaša košarica je prazna.

Skupaj
€0.00
Vnovči
0